Behovet for – og placeringen af – en dampspærre er anderledes for fryse- og kølerum, skøjtehaller og vandværker end for traditionelle konstruktioner, og kræver derfor særlige overvejelser. Placeres dampspærren som i traditionelt opvarmede bygninger, opfugtes konstruktionen, da fugttransporten ofte er modsatrettet for kølede bygninger, figur 1 og faktaboks.
I det følgende omtales generelle principper for konstruktionsopbygninger omkring kølede rum med henblik på at undgå fugtophobning i konstruktionerne, kondens på indvendige overflader, skimmelsvampevækst og permafrost under bygningen. Der redegøres for særlige forhold med hensyn til materialer, indeklima, kuldebroer og lufttæthed.
Erfaringsbladet gennemgår derudover særlige forhold for skøjtehaller og haller med varierende anvendelse, hvor der periodevis køles. Der kan principielt skelnes mellem bygninger eller rum med temperaturer over eller under 0 °C, faktaboks.
Fugtforholdene i væg-, tag- og gulvkonstruktioner kan – med kendskab til diffusionsmodstandene af de enkelte lag samt klimabetingelserne inde og ude – beregnes fx ved hjælp af et fugtberegningsprogram. 1-3 Hvis bygningen køles, skal den isoleres af hensyn til energiforbruget til køling. 4